SandelinMedia • förlag

Böcker


Carl Fredrik Sandelin: Wilhelm och Alice – En viborgskrönika


isbn_9789526861845_small
Alice och Wilhelm Hackman levde under en tid då engagemang och deltagande i allmännyttig verksamhet ansågs naturligt och nödvändigt. Alice (1850–1930) var i 43 år ordförande i Fruntimmersföreningen i Viborg och beskrevs av samtiden som de värnlösas och svagas varma vän och beskyddarinna. Wilhelm (1842–1925) arbetade för sociala och ekonomiska förbättringar – både som ledare för det Hackmanska bolaget och som en politiskt obunden och liberalt sinnad kommunal- och lantdagsman. Hans framstående verksamhet lade på många sätt grunden för det självständiga Finland. Han var även känd som filantrop och konstmecenat.
I krönikan Alice och Wilhelm skildras även staden Viborg genom seklerna, familjen Hackmans och några närstående viborgsfamiljers tid i staden, samt det hackmanska familjebolagets och Viborgs roll för handelns utveckling i Finland. Wilhelm Hackman var författaren Carl Fredrik Sandelins morfarsfar.
ISBN 978-952-68618-4-5 (inbunden)
288 sidor. 23x25 cm. Rikligt illustrerad. Pris 38 euro
Beställ mot faktura. Porto tillkommer.

R. R. Agesson: Jontte och främlingarna


9789526861869small
Jontte bor i den sommarsömniga byn Hallonberg tillsammans med pappa Verbert, mamma Elmira och lillasyster Emogine. Jontte skall börja i trean efter sommaren, men han oroar sig, eftersom han fortfarande har svårt med läsandet och skrivandet.
En vacker dag när han grubblar på den skrivtävling som väntar efter sommarlovet, märker han att gubben Flanders hund Bella har fått valpar. Jontte får komma in i den stora hundkojan, men där väntar en spännande upptäckt som ingen kunnat ana! En upptäckt som kommer att sätta hela byn i rörelse!
Jonttes och Emogines sommarlov blir ett spännande äventyr. Vilka är spökena som folk tisslar och tasslar om? Varför låter inte Bella någon annan komma in i hundkojan? Vad är det för ljus som syns på kvällshimlen?
Jontte och främlingarna är lämplig läsning för barn som börjat läsa lite längre texter. Boken passar också bra som en spännande högläsningsbok.
ISBN 978-952-68618-6-9 (hårda pärmar)
Illustrerad av Nina Österberg. 60 sidor. Pris 17 euro
Beställ mot faktura


Elisabeth Sandelin: Den försvunna filmrullen


9789526861852small
Amira flyr från Afrika över ett stormigt Medelhav och kommer med sin mamma till en småstad, där tioårige Kalle, hans pappa och hans farmor blir hennes goda vänner. En dag träffar Amira ett troll som bor djupt inne i skogen. Trollet bär på en hemlighet. Han vet var den sorgsna foto­grafen Charlies mest dyrbara ägodel, den försvunna filmrullen, ligger gömd. Blir filmrullen hittad? Blir Charlie glad igen?
Den försvunna filmrullen är en tankeväckande och fantasifylld historia om hur en flykting­flicka finner sig tillrätta i en helt ny omgivning.
ISBN 978-952-68618-5-2  (limbunden)
112 sidor, illustrerad av Sirpa Heikkinen. Pris 20 euro
Beställ mot faktura


Håkan Westö: Något om Jeder


nagotomjeder200px
Journalisten Joel Dunstberg firar semester på den finska rivieran, sommarstaden Ekenö, där man förbereder sig för den finlandssvenska versionen av Almedalsveckan. Men snart kastas han in i ett dödligt drama där en av de fula fiskarna är hans gamla journalist­mentor och ortens store son, riksdagsledamot Raine Jeder.
Lojaliteterna sätts på prov då allt saftigare avslöjanden sätter politiska och ekonomiska maktpositioner i gungning och hoten mot Joels eget liv hopar sig. Kan Joel vänta sig hjälp av sin flickvän Karin Hjelt på försvarets och skyddspolisens kontraspionage – Avdelning 11?
Något om Jeder är en fristående fortsättning på Carl Fredrik Sandelins Bland annat om Jeder (1953), som kan laddas ner gratis (ePub).
ISBN 978-952-68618-0-7 (häftad)
ISBN 978-952-68618-1-4 (EPUB)
132 sidor. Pris: 14 euro
Beställ den tryckta versionen mot faktura
Köp som e-bok i vår butik på holvi.com, ladda ner och läs boken direkt


Singa Sandelin: Gäst i eget hem


gast-i-eget-small
Singa Sandelins prisbelönta berättelse om en uppväxt i krigets skugga och tiden som krigsbarn i Sverige startade intresset för de finska krigsbarnens upplevelser 1939–44. Den tryckta upplagan är slut, men nu kan boken åter köpas, denna gång som e-bok.
“I krigets Finland och som krigsbarn i Sverige möter Sindra en verklighet som blir omvälvande. Boken handlar om hur erfarenheterna under den här tiden påverkade den lilla flickans – och också den vuxna kvinnans utveckling.”
Boken vann första pris i Schildts och SFV:s romanpristävling 1982.
ISBN 978-952-68618-2-1 (EPUB)
Pris: Endast 8 euro. OBS Endast som e-bok (ePub)
Köp som e-bok i vår butik på holvi.com, ladda ner och läs boken direkt


C F Sandelin: Bland annat om Jeder

blandannatomjeder
En flicka hittas drunknad vid plagen på en badort och ringarna som sprider sig i det lilla samhället färgar av sig även på huvudpersonen, en journalist som sommarjobbar som redaktör på ortstidningen.
Carl Fredriks Sandelins psykologiska studie från 1953 flyter fortfarande på lika nyansrikt som då boken första gången kom ut. Boken fungerar som fristående prolog för Håkan Westös Något om Jeder, som kommer ut hösten 2016.
Ladda ner gratis som e-bok.

Håkan Westö: I vår vackra vintervärld


ivarvackra
Handlingen i Håkan Westös action-thriller I vår vackra vintervärld är förlagd till Vasatrakten. Boken intro­ducerar Vasabladets journalist Joel Dunstberg och yngre konstapel Karin Hjelt då de tillsammans löser ett fall där händelserna är som ryckta ur rubrikerna – och lite mer än så.
En bilbomb inleder vad de tror är ett vanligt rutin­uppdrag, men händelserna försätter dem snart i en virvel­storm de har svårt att ta sig ur. Vem kan de lita på? Och har de själva hemligheter att dölja?
Otroligt? Ja. Osannolikt? Kanske. Omöjligt? Nej.

132 sidor. Riktpris 14 euro.
ISBN 978-952-93-6246-2 (hft.)
ISBN 978-952-93-6247-9 (EPUB)

Ladda ner sampelkapitel
Beställ pappersbok mot faktura
Köp som e-bok i vår butik på holvi.com, ladda ner och läs boken direkt

C F Sandelin: Familjen Lantz


familjenlantz
58-årige Viktor Lantz tankar och handlingar kretsar kring det egna före­taget. Han skall utvidga – men hur? Han räknar med att sonen Anders efter sin sorgetid återvänder till kontoret. Dora Lantz, 53 år, lever i det förflutna: i barndomshemmet i Tammerfors och i hemmet som hon ärvde efter föräldrarna. Blev livsuppgiften enbart att föra borgerliga traditioner vidare? Har de fjärmat henne från barnen? Anders är 24 år. Han bor ensam efter hustruns och den lille sonens död i en bilolycka. Hans far förstår inte sorgen, och det är inte heller lätt att tala om den med de andra. Göran, 21, läser humaniora och lyssnar på musik. Han är glad att som yngsta son inte utsättas för faderns krav på att satsa hela livet på firman. Johanna, 18 år, ser fram emot studentskrivningarna. Hon läser poesi och skriver lyrik. Vågar hon tala om det för bröderna? Hon förstår Anders sorg.

En lördag i slutet av mars år 1975. Återblickar, inre monologer – men också samtal som öppnar många dörrar. Och hur börjar den nya dagen – söndagen – för familjen Lantz?

124 sidor. Riktpris 16 euro.
ISBN 978-952-93-4102-3 (hft) 978-952-93-4103-0 (EPUB)

Beställ pappersbok mot faktura
Köp som e-bok i vår butik på holvi.com, ladda ner och läs boken direkt

C F Sandelin:
"Musiktrilogin" : Känslans sanning - Ett kammarspel - Variationer och final


Carl Fredrik Sandelin skriver, åter en gång, initierat och med stark känsla om människor och miljöer som är ovanliga i den finlandssvenska romanlitteraturen.
I sin musiktrilogi tränger han även in i musikens värld.

kanslanssanning
I den första romanen Känslans sanning lär sig Helsingforspojken Paul Schuman pianomusiken på ett mycket överraskande sätt. Under ett flyganfall 1944 är han ensam hemma och spelar för första gången. Han är sju år. Under utbildningen vid Sibeliusakademin och i konservatorierna i Leningrad och Moskva 1956–1961 mognar han till mästare och når världsberömmelse. Trots krigsåren och förändringarna efter dem är uppväxtåren i Helsingfors, familjen och vännerna, en liten och trygg värld. I Leningrad och Moskva blir Paul medveten om svåra mänskliga umbäranden. Han träffar Xenia och Anna och deras öden skakar om honom. Efter de första konserterna i utlandet gifter han sig med ungdomsförälskelsen, konstnärinnan Susanna. Deras äktenskap utsätts för slitningar.
Efter tjugofem år som konsertpianist ställs Paul, trots alla framgångar, inför frågan: Kan jag nå djupare in i musiken, alltjämt mogna som uttolkare? Tillsammans med Emilie, som han möter i Stockholm, når han fram till känslans sanning.

ettkammarspel
I Ett kammarspel tar Paul Schuman efter 25 år som konsertpianist ett sabbatsår för att rannsaka sig själv som människa och konstnär. Vid sin sida har han den tjugo år yngre Emilie vars känsloliv tidigare tagit skada. Men är en ömsesidig gemenskap svår att finna trots musiken som förenar dem och deras samtal i hans hem utanför Helsingfors?
Pauls dotter Cecilia har i många år varit en länk till exhustrun, bildkonstnären Susanna, som har stor framgång med en ny utställning. Två konstnärer som mognat på var sitt håll och ställer stora krav på sitt konstnärsskap. Miljö, natur, musik, konst betyder mycket för personerna i Ett kammarspel, både så som de upplevs i känslolivet och ges konstnärlig form. Vid sidan av pianospelet och samtalen med Emilie och Susanna för Paul en dialog med sig själv om förgången och nuvarande tid.

variationerochfinal
Variationer och final är den sista delen i Carl Fredrik Sandelins romantrilogi om pianisten Paul Schuman. I den sista romanen lever han med exhustrun, konstnärinnan Susanna, och återvänder 1988 till konsertlivet. Hon arbetar på en ny utställning och flyr tidvis mörkret i Finland för söderns sol och färger. Dottern Cecilia gifter sig. Vad betyder det för föräldrarna? Romanen skildrar med inlevelse konstnärsskapets, skapandets krav och svårigheter, glädje och framgång – och blir en hyllning till musiken och målarkonsten.
Pris för hela trilogin: 18 euro. Endast e-bok
Köp som e-bok i vår butik på holvi.com, ladda ner och läs boken direkt
C F Sandelin:
Kvartett för fyra röster
kvartett
Carl Fredrik Sandelins roman är en berättelse, en kvartett, om en liten familjekrets under fyra sensommardagar år 1930. Miljön är Viborg och en sommarvilla utanför staden. Familjen skakades av händelserna år 1918 och några år senare av faderns sjukdom och död. Orsaken förtegs av modern och barnen blev vuxna i en atmosfär av slutenhet och tystnad. Nu yrkar dottern Elisabeth, som förlorat sin make i en trafikolycka, på öppenhet och får stöd av sin bror Gunnar. Modern, Olga, känner lättnad efter samtalet men tycker inte att hon felat. Gunnar återser sin flickvän, Greta, vars känslor för honom aldrig svalnat. Skall han återvända till hemstaden Viborg från sin tjänst i Helsingfors? Skall Elisabeth återvända med sin dotter? Samtal och reflexioner, och i bakgrunden staden, familjetraditionerna samt frågan om bundenhet eller uppbrott.
Pris 8 euro. Endast e-bok
Köp som e-bok i vår butik på holvi.com, ladda ner och läs boken direkt

På kommande:C F Sandelin: Världens ände


Carl Fredrik Sandelin mest självbiografiska bok handlar om elvaårige Erik som år 1939 upplever en sommar och en höst med stora omvälvningar. Eriks far dör och familjen bryter upp från Jakobstad till Helsingfors. I en vacklande verklighet utgörs de fasta punkterna av farmoderns gård i Nyland och mormoderns sommarställe utanför Viborg. Carl Fredrik Sandelin skildrar med stark känsla och säkert stilgrepp en förlorad tid – en förlorad miljö.
Endast som e-bok, 8 euro